Bakan Güllüce açıkladı: “Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin Kontrolü Sıkılaştırılıyor ve İthalatı Sonlandırılıyor”
Türkiye’nin 1991 tarihinde taraf olduğu “Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü” ile ilgili ulusal, uluslararası çalışmaların izlenmesi ve koordinasyonu çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmeye devam ediyor.
Türkiye Montreal Protokolü’nün uygulanmasında yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde ozon tabakasını incelten maddelerin ithalatını ve kullanımını hızlı bir takvim çerçevesinde azaltan başarılı ülkeler arasında yer alıyor.
15 Ocak 2015 tarihli ve 2015/01 sayılı Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin İthalatı ve Kullanımı Genelgesi ile; ozon tabakasını incelten maddelerin sadece soğutma sektöründe teknik servislerde kullanımına yönelik ithalatına izin veriliyor.
İlgili Genelge www.csb.gov.tr, http://www.csb.gov.tr/gm/cygm/index.php ve http://www.csb.gov.tr/projeler/iklim/index.php adreslerinde yer alıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce: “Ozon tabakasını incelten maddelerin ithalatı için 2009 yılından bu yana kota uygulanmakta, 2014 yılında izin verilen miktar 2 bin 300 ton iken bu yıl için izin verilen miktar 5 yüz tona indirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak servis amaçlı ithalat için kayıtlı olan firmalara Şubat ayı içerisinde Ekonomi Bakanlığınca 2015 yılı için kota dağıtımı yapılacak” dedi.
Ozon tabakasını incelten maddelerin ithalatının sıkı kontrol altına alınabilmesi amacı ile Türkiye’ye girişi sadece; ihtisas gümrükleri olarak belirlenen Trakya Serbest Bölge Gümrük Müdürlüğü, Ambarlı Gümrük Müdürlüğü, Dilovası Gümrük Müdürlüğü, Derince Gümrük Müdürlüğü, İzmir Gümrük Müdürlüğü ve Mersin Gümrük Müdürlüklerine izin veriliyor.
Ozon tabakasını incelten maddelerin sınır noktalarında tanımlanması ve tespiti için etkin bir sistem kurulmasını hedefleyen gümrük eğitimleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yürütücülüğünde ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) uygulayıcılığında 25-27 Şubat 2015 tarihlerinde İstanbul’da, 2-3 Mart 2015 tarihlerinde ise İzmir’de gerçekleştirilecek. Gümrük eğitimine 6 ihtisas gümrüğünde görev yapan gümrük memurları ve İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ, Bursa, İzmir, Antalya, Konya, Mersin, Manisa ve Denizli illerinde görev yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü personelinin eğitilmesi hedefleniyor. Bu sayede Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin hem ülkeye girişinde kontrolü sıkılaştırılacak hem de ülke içinde ise denetimler yaygınlaştırılacak.
Türkiye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda Montreal Protokolünün uygulanmasında yürüttüğü başarılı çalışmalar sonucunda 2014 yılında “Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Ozon Ağı Ozon Tabakasını Koruma Onur Madalyasına” layık görüldü.