Entegre Çevre Bilgi Sistemi (EÇBS)
Entegre Çevre Bilgi Sistemi; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 11.05.2018 itibari ile kullanıma açılmış olan online sistemdir. Bu sistem ile birlikte, öncesinde çevre görevlileri tarafından kullanılan izin ve lisans sistemi ile işletmelerin beyanları için kullanılan Online Çevre Bilgi Sistemi (ÇBS) kapatılarak EÇBS çatısı altında birleştirilmiştir.
İşletmelerin ÇBS kullanıcı kodlarına göre aktarımları yapılmıştır. Yeni sistemde işlem yapabilmek için; ÇBS’ de firma yetkilisi olarak tanımlanmış kişi tarafından öncelikli olarak firmanın aktifleştirmesinin yapılması ve akabinde firma ya da işletme yetkilisi tarafından tesis aktarımının (tesis aktifleştirmesi) yapılması gerekmektedir. Adımlar aşağıda verilmiştir;
- Sistemde T.C. kimlik numarası tanımlı olan Firma/Tesis yetkililerinin E-devlet üzerinden sisteme giriş yapması
- Firma/Tesis bilgilerini tamamlayarak aktifleştirmesi,
- Firma adına işlem yapmak (atık beyanı vb.) için firma/tesisin yetkili listesine ilgili kişilerin T.C. Kimlik numarası ile eklenmesi gerekmektedir.
Bu esnada en çok karşılaşılan problem, mükerrer kaydı olan firmalar için aynı adrese ait UAVT numarası ile işlem yapılamamasıdır. Bu durumda Alo181’ i arayarak ya da web sitesi üzerinden UAVT koduna yetkilendirme istenmesi gerekmektedir. Firma ve tesis aktifleştirmeleri tamamlandıktan sonra istenilen uygulamalar eklenerek kullanıma aktif hale getirilir. Eklenen uygulamalar üzerinden eski beyanlar da görülebilmektedir.
Firma yetkilisinin bilinmemesi durumunda EÇBS’ ye vatandaş girişi yapıldıktan sonra firma yetkili değişikliği talebi ile istenilen kişi firma yetkilisi olarak atanabilmektedir. Tesis yetkilisi olarak istenilen kişiler T.C. Kimlik numaraları ile eklenebilmektedir.
EÇBS girişleri için; ÇBS kullanıcı adı ve şifreleri yerine, ataması yapılmış olan firma ve tesis yetkililerinin T.C. Kimlik numaraları ve E – Devlet sistemi üzerinden girişler yapılabilmektedir.
Tesis işlemlerinde; Atık Yönetimine ilişkin (MOTAT, Atık Beyanı, Toprak Beyanı v.b.) beyanlara dair uygulamaların tamamına ulaşılabilmektedir.
Şahıs uygulamaları kısmında ise;
E-izinuygulamasında, çevre görevlileri izin süreçleri ile ilgili olarak başvuruları yapar, gelen ek belge, eksiklik ve dekont taleplerini görür. Onaylanan belgelerin süreleri burada belirtilmiştir.
Sera Gazları İzleme, Raporlama ve Doğrulama uygulaması ise teknik uzman, doğrulayıcı ve baş doğrulayıcı belgesi almış kişilerin sera gazı raporlarının doğrulama ve bağımsız gözden geçirme işlemlerini yaptığı uygulamadır.
Yeterlik Uygulaması, çevre görevlisi, çevre danışmanlık firması ve çevre yönetim birimi belge başvurularının yapıldığı ve takip edildiği, çevre görevlilerinin aylık çalışma takvimlerinin yüklendiği, danışman firmaların yükümlülüklerine dair uygulamaların bulunduğu sistemdir.
Sinan BAŞARIR
Çevre Yüksek Mühendisi