Blog

ZDHC (Zero Discharge of Hazardous Chemicals) Tehlikeli Kimyasalların Sıfır Deşarjı-2

ZDHC (Zero Discharge of Hazardous Chemicals) Tehlikeli Kimyasalların Sıfır Deşarjı-2

Kimyasal Yönetim Sistemi Danışmanlığı

Markalara ve perakendecilere, kamuyu bilgilendirme çalışmaları yapmak isteyenlere, tedarikçilere ve imalatçılara ZDHC programı ve kimyasal yönetimi hakkında kimyasal yönetim sistemi danışmanlık hizmetleri verilmektedir.

Danışmanlık hizmeti kapsamında, tesis ziyaretleri ve çeşitli teknik uzmanlık hizmetleri, analiz sonuçlarının değerlendirilmesi, kimyasal risk analizi, aksiyon ve önlem planlaması yapılmaktır. Kimyasal ve çevre yönetiminde yapılan Ar-Ge çalışmaları ile destek hizmeti sunularak yenilikçi bütünsel çözümler sağlanmaktadır.

Tesislere Kimyasal Yönetim Sistemi kurulması, dokümantasyonu, atık su yönetimi ve SDS (güvenlik bilgi formu) kontrolü hakkında danışmanlık verilmektedir.

Belirlenen hedefler bazında karşılaştırmalı değerlendirmeler yapılmakta ve geliştirilmesi gereken alanlar tespit edilmektedir. Gelişmelerin izlenmesini, anlaşılmasını ve onaylanmasını sağlayan bir sistem oluşturularak müşterilerin tedarik zincirlerini kapsamlı bir şekilde anlamaları sağlanmaktadır.

Ayrıca, ZDHC Academy ile tüm ZDHC araçları ve konuları hakkında eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yürütülmektedir.

ZDHC Akademi

Kimyasal Yönetim Sistemi Danışmanlığı hizmetlerinden biri de, ZDHC Vakfı tarafından akredite edilen resmi eğitim sağlayıcıları ZDHC modüllerini içeren sertifikalı eğitimler vermektedir. ZDHC Akademisi,  tehlikeli kimyasalların sıfır deşarjını sağlamak, sürdürülebilir kimyasal yönetimi konusunda bilgi ve becerileri geliştirmek, Atıksu modülü ve Kimyasal modülü gibi ZDHC araçlarını etkin bir şekilde kullanımını sağlamak gibi konularda tedarik zincirindeki aktörlere sertifikalı eğitimlerin düzenlenebileceği tarafsız bir platformdur.

Atık Su Modülünde onaylı her laboratuar için bir profil oluşturulması, laboratuar profili oluşturulduktan sonra, kabul edilen laboratuar veri gönderme süreci hakkında bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır.

Kimyasal üreticilerin bilgilerini girebilecekleri Kimyasal modülü içerisinde ise bulunan incheck, kimyasal üreticilerinin kayıt olabilecekleri chemcheck, tedarikçilerin atık suları ile ilgili bilgilerini girebilecekleri clerstream modüllerini oluşturulmuştur. Ayrıca ZDHC Academy ile tüm bu konularda eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yürütülmektedir.

Belirlenen hedefler bazında karşılaştırmalı değerlendirmeler yapılır ve geliştirilmesi gereken alanlar tespit edilir. Gelişmelerin izlenmesini, anlaşılmasını ve onaylanmasını sağlayan bir sistem oluşturularak müşterilerin tedarik zincirlerini kapsamlı bir şekilde anlamaları sağlanır.

Tekstil, deri ve ayakkabı ürünlerinde tehlikeli kimyasalların sıfır deşarjına doğru ilerlemeyi ilke edinen ZDHC Vakfına sektördeki Inditex, LCW gibi yaklaşık 20 büyük tekstil şirketi ZDHC grubu üyesi olarak, markaları ile; 2020 yılına kadar 0 salınım taahhüdünde bulunmuşlardır. Üretim aşamalarında getirilen yasal gereksinimler ile prestij kazanmayı, hem sürdürülebilir temiz üretim hem de şeffaflık ve izlenebilirlik sağlanarak tüketici talebinin arttırılmasını hedeflemişlerdir.

Nayra İŞCİ
Çevre Mühendisi
Kaynaklar:

https://www.roadmaptozero.com

https://www.cattermoleconsulting.com

https://crs.ul.com.tr

https://www.chem-map.com/zdhc

https://www.surveymonkey.com/r/Lab_Acceptance_Process_NON_ZDHC_Contributors

https://www.sgs.com.tr/tr-tr/consumer-goods-retail/softlines-and-accessories/textile-and-clothing/zero-discharge-holistic-solution

https://news.globallandscapesforum.org/32805/sustainable-fashion-moving-from-trend-to-permanent-style/